Rein Paalman

Rein Paalman (1951, Den Haag), kunsthistoricus en festivalcateraar, fotografeert sinds zijn 10de jaar. In 1994 begint hij met exposeren van foto’s in Galerie De Voorruit in Groningen en doet, in De Voorruit mee aan meerdere thematische groepsexposities.
In december 1997 exposeert Rein Paalman solo met ‘Mysterie en Andere Wonderlijkheden’ in Fotogalerie Lichtzone. Sinds mei 1998 is hij aan- gesloten bij Lichtzone. Hij doet geregeld mee met groepsexposities in Lichtzone en maakt er een groot aantal solo-exposities. ‘Ik zet me in voor Lichtzone omdat ik fotografie en beeldende kunst een warm hart toedraag. In Lichtzone kan ik exposities van anderen mogelijk maken en ik kan er mijn eigen foto-activiteiten exposeren.

Het mooie van Lichtzone is dat we al ruim 21 jaar met een zeer diverse groep mensen en in wisselende samenstellingen een interessante expositie- en ontmoetingsplek in stand weten te houden. Het is mooi om zo’n Fotogalerie voor Fotografen mede mogelijk te maken.’ Na zijn eerste solo-expo in 1997 heeft Rein Paal- man voornamelijk geëxposeerd met analoge panorama-foto’s, geïnspireerd door de natuur en de verhalen die daarin verborgen zijn. De laatste jaren zijn het meer projectmatige onder- zoeks-exposities waar Rein Paalman zich op richt, daarbij spelen ook teksten steeds meer een rol.

Rode draad in de recente exposities van Rein Paalman is Santa Eulalia. Al in 1997 speelt zij een hoofdrol in de expositie ‘Mysterie en Andere Wonderlijkheden’. In Ravenna vond hij toen een wonderschoon bronzen beeld van Eulalia, een mooie jonge vrouw met touwen gebonden aan een kruis. Zij bleek de jongste heilige te zijn, die in 304 in Mérida een marteldood stierf. Bij toeval ontdekt hij twee jaar later de naam van de beeldhouwer : Emilio Franchesci.

In 2016 reist Rein Paalman naar Italië op zoek naar drie uitvoeringen van het beeld. Naast het bronzen beeld, dat hij vond in Ravenna, zou er nog een marmeren beeld in Turijn zijn en een gipsen beeld in Rome. Over deze speurtocht exposeert hij in december 2016 in Lichtzone ‘Antica e Nuovo’.

In 2018 reist Rein naar Spanje om te onderzoeken wat er in Mérida te vinden is van Santa Eulalia en naar Oviedo, waar haar resten rusten. Onderweg bezoekt hij een groot aantal dorpjes die St. Eulalia heten. In december 2018 exposeert hij over dit onderzoek en de speurtocht in Lichtzone ‘Op zoek naar Eulalia’.

In 2019 reist Rein opnieuw naar Spanje om een aantal dorpjes te bezoeken die Eulalia heten én om een onderzoek te doen naar de Santa Eulalia van Barcelona.

www.beeldruimte.nl

www.fotosmeteenverhaal.nl (i.o.)


14-4 t/m 2-5 Rein Paalman

TEGELIJKERTIJD 3 fotoactiviteiten : 1-PANORAMA’S  2-EULALIA  3-FOTOVERHAAL 1 : een keuze uit zijn analoge panorama-fotografie op 3 formaten 2 : een overzicht van zijn activiteiten n.a.v. een vondst in Ravenna,…

1 – 26 juli foto & muziek

LICHTZONE heeft voor deze expositie een oproep gedaan aan fotografen om zich te laten inspireren door muziek. Welke muziek is er verbonden met jouw fotogra e? Is dat door sfeer, klank,…

Onze unieke fotokrant

In Fotogalerie Lichtzone ligt onze unieke en gratis krant om meegenomen te worden. In de krant staat uitgebreide informatie over onze fotografen, onze vrijwilligers, onze Fotobespreek-groepen en een aantal fotoclubs uit Groningen.