6 oktober – 2 december 2019 Noorderlicht Fotomanifestatie

Fight For The Forest
“David Klammer”

6 oktober t/m 2 december
Sinds 2012 wordt het Hambachbos in Duitsland bezet door klimaatactivisten. Direct naast het bos ligt een grote bruinkoolmijn, gerund door het Duitse energiebedrijf RWE, dat verantwoordelijk is voor de kap van het bos. De bezetters leven in door henzelf gebouwde boomhutten, tot op 28 meter hoogte, en proberen zo het bos van de ondergang te redden. Ze worden voortdurend geïntimideerd door medewerkers van RWE en hun hutten worden regelmatig ontruimd of vernietigd, maar de activisten blijven terugkomen. Op het moment liggen de mijnactiviteiten stil door de bezetting en een rechterlijke beslissing.

Door het Hambachbos te bezetten, vecht deze groep mensen voor een verandering van het klimaatbeleid van hun overheid. Als tijdelijke gemeenschap zoeken ze ook naar alternatieve levenswijzen, door onderling basale democratische structuren te implementeren, veganistisch te eten en verspilling en consumptie te verminderen.

Bruinkoolwinning is een van de grootste oorzaken van klimaatverandering. De politieke systemen in Europa werken te traag voor een effectieve energie-transitie. Burgerlijke ongehoorzaamheid lijkt nog de enige manier om druk uit te oefenen op bedrijven en overheden. Nieuwe milieu-activistische bewegingen, zoals ‘Fridays for Future’, komen op en worden sterker. In zijn lopende project ‘Fight for Forest’ portretteert de Duitse fotograaf David Klammer de levens van de bezetters van het Hambachbos.

De beelden van David Klammer (1961, West-Duitsland) laten mensen zien in interactie met hun omgeving. Hij woont in Keulen.