3-11 t/m 28-11 Jaap Krol

Jaap Krol is schrijver uit Groningen (verhalen, columns, recensies), zowel in het Nederlands als in het Fries. Hij publiceert in het Friesch Dagblad, straatmagazine De Riepe en op Tzum Literair Weblog. Daarnaast is hij tentoonstellingsredacteur voor G-Geschiedenis. Verder schrijft hij ook fictie. Dit jaar verscheen de verhalenbundel De hond die overstak (Uitgeverij kleine Uil). 

Bij uitgeverij Wijdemeer heeft hij afgelopen november de volgende bundel uitgebracht: Wederzien. Wederopbouw in Noord-Nederland. Vijftig standpunten tegen het voorbijgaan. In dit boek belicht Jaap vijftig gebouwen uit de wederopbouwperiode, dus tussen 1945 en grofweg 1970. Dit zijn gebouwen in Noord-Nederland die niet echt opvallen, maar toch een eigen verhaal hebben. Het kan van alles zijn: rijtjeshuizen, portiekflats, winkelpanden, fabrieken, parken. Opgeteld vormt de reeks weer een fictieve wederopbouwstad. 

Via een reeks columns en foto’s heeft Jaap getracht deze gebouwen als het ware te ´vangen´ en de lezer aldus te wijzen op het bijzondere van het gewone. Het gaat om gebouwen in plaatsen die naar de oorlog enorm zijn gegroeid en dus niet beroemd zijn om hun historische binnenstad – plaatsen als Drachten, Veendam, Stadskanaal en Hoogeveen. In het afgelopen zomernummer van Noorderbreedte stond een kleine selectie uit de serie.